Steklena vrata: da ali ne?
| Članek je bil prebran 271 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Veliko ljudi bi imelo steklena vhodna vrata, a se pogosto ne odloči zanje ker imajo pomisleke glede varnosti in obstojnosti tovrstnih vrat. V nadaljevanju članka bomo prevetrili omenjene pomisleke in pokazali zakaj si steklena vrata oziroma vrata s steklenimi vložki zaslužijo vašo pozornost.

Vhodna vrata s steklenimi vložki ali v celoti steklena?

Klasična in najbolj razširjena glavna vhodna vrata niso narejena v celoti iz stekla, temveč so iz dveh kril. To pomeni, da imajo bodisi eno krilo stekleno. V prvem primeru se polja krila lahko poljubno (v okviru tehničnih zmožnosti) razdelijo na več manjših delov po vertikali, horizontali ali poševno, ki se jih nato izpopolni s steklom ali izolacijskim polnilom.

Seveda pa so možna (a v našem podnebju ne tako razširjena) v celoti steklena vrata. Zahvala gre izboljšanim varnostnim lastnostim stekla, trdnejše in odpornejše steklo, ki ga je možno izdelati tudi v večjih dimenzijah.

Kakšna vrsta stekla?

Kaljeno steklo je termično utrjeno steklo, ki je odpornejše na površinske poškodbe in lome ter temperaturne razlike kot povsem običajno steklo. V primeru neprimerne rabe se lahko kljub vsemu zlomi (če se na primer poškoduje rob), pri čemer pa se ne lomi v ostre kose, ampak se zdrobi v majhna in topa zrna. Kaljeno steklo se zaradi izboljšanih lastnosti velikokrat uporablja za steklene fasade in stene. Lahko je različno debelo in tudi pobarvano.

Če ne želite imeti v vratih povsem prozornega oziroma brezbarvnega stekla, se lahko odločite za vložek iz dekorativnega stekla. Funkcija takega stekla je bodisi pritegniti pozornost (če se odločite za drzen ali nenavaden motiv ali zanimiv logotip podjetja) ali pa zasenčiti prostor in notranjost skriti pred neposrednimi pogledi. Poznamo različne vrste dekorativnega stekla. Steklo je lahko okrašeno s peskanimi motivi (t.i. peskano steklo z rahlo hrapavimi motivi mat barve), z barvnimi motivi (t.i. emajlirano steklo) ali lepljenjem folije.

So steklena vrata lahko tudi toplotno izolativna?

Odgovor je, seveda. Z napredkom tehnologije in razvojem materialov se je povečala tudi toplotna prehodnost stekla. K večji toplotni izolativnosti stekla pripomore število stekel v vratih s posebnimi nanosi za preprečevanje uhajanja toplote pri sevanju, vrste plina med stekli in širina prostora med stekli. Izbirate lahko med dvoslojno in troslojno zasteklitvijo. Za obe vrsti zasteklitve je značilno, da so stekla zaščitena z nizkoemisijskimi nanosi, medstekelni prostor pa je polnjen z argonom ali kriptonom, oboje pa izredno poveča toplotno izolativnost oken. Prednost dodatnega stekla v oknih s trojno zasteklitvijo je še nižja toplotna prehodnost (do 0,8 W/m2K9), minus pa je višja cena v primerjavi z  dvoslojno zasteklitvijo.

Steklena vrata si vsekakor zaslužijo pozornost, ko se odločate za nakup novih vrat. Steklo je postalo in bo v prihodnje še bolj, termično izolativno, velika prednost pred vrati iz drugih materialov pa je v prepuščanju svetlobe v notranjost in v pestri izbiri možnosti okraševanja. Steklena vrata seveda zahtevajo nekoliko rednejše čiščenje (umazanija je hitro vidna) in pozornosti pred poškodbami, a jih ob primerni negi lahko uporabljate enako dolgo kot katerakoli druga vrata.

 

© 24. 05. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.