Kakšna vhodna vrata so najbolj trpežna?
| Članek je bil prebran 651 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Vhodna vrata so izmed vseh vrat našega doma najbolj na udaru. Najprej gre za vrata, ki se zelo pogosto uporabljajo, saj jih odpiramo in zapiramo večkrat dnevno. Nadalje pa so to tudi vrata, ki notranjost ščitijo pred zunanjimi vplivi, kar pomeni, da morajo biti dovolj trpežna, da jih raznolike vremenske razmere in pojavi ne uničijo prehitro. Seveda pri tem pomaga nadstrešek, ki vsaj delno zaščiti vhodna vrata, toda vendarle so določeni materiali bolj odporni kakor drugi.

ajmSonce in vlaga – sovražnika številka ena

Ko gre za trpežnost materialov, sta glavna težava predvsem sonce in dež. Pri soncu težava nastopi, če so vrata del dneva ali celo preko celega dneva izpostavljena direktnim sončnim žarkom. V primeru plastike to lahko pomeni, da vrata nekoliko spremenijo obliko (se ovijejo oz. niso več povsem ravna, nastopijo lahko tudi določene težave pri zaklepanju), pri lesu, pa tudi pri temnejših barvah aluminijastih vrat pa je problem predvsem ta, da vrata neenakomerno posvetlijo oz. so videti zguljena. To si za nova vrata seveda ne želi noben lastnik, zato je nadstrešek v tem smislu priporočljiv ne glede na to, za kateri material vhodnih vrat se boste odločili. Pri vlagi je seveda nekoliko drugače. Najbolj problematičen je seveda les, saj lahko vlaga povzroča razpoke, luščenje barve, spremembo oblike, itd. Aluminij in plastika sta iz tega vidika boljša izbira, toda še vedno je najbolje, če vrata pred neposrednim zamakanjem zaščitimo.

Vhodna vrata – ponudba

Najbolj trpežen material je…

Poleg jekla, je med najbolj trpežnimi materiali še aluminij. Aluminij je dokaj neobčutljiv na zunanje vremenske vplive, zato se zanj odloča mnogo tistih, pri katerih so vhodna vrata povsem ali precej izpostavljena zunanjim vplivom. V tem smislu je les bolj občutljiv, saj ga lahko načne tako vlaga kakor tudi pretirani sončni žarki. Plastika je v marsikaterem pogledu dokaj trpežen material, velika prednost je tudi ta, da plastičnega stavbnega pohištva skoraj ni potrebno vzdrževati. Mnogi lastniki se odločajo za priljubljeno kombinacijo aluminij – les, pri čemer so vhodna vrata na zunanji strani obdana z aluminijem, na notranji pa z lesom. Les je namreč naraven material, diha s prostorom in je precej bolj topel material, kakor aluminij, zato se pogosto bolje prilega notranjim prostorom, pohištvu in preostali opremi. Taka vrata pa so na zunanji strani še vedno maksimalno odporna, saj je aluminij neobčutljiv na dež, sneg, led, temperaturne razlike, itd. Taka vrata je tudi težje poškodovati kakor lesena.

Preverite, kakšen material vhodnih vrat je najbolj primeren za podnebje, v katerem živite!

Kaj pa cena?

Oba materiala, tako les, kakor aluminij, sodita v višji cenovni razred, pri čemer so aluminijasta vrata pogosto še dražja izbira. Plastična vrata so cenejša, toda presenetljivo razlike v ceni med vsemi tremi materiali niso tako velike, kot bi nemara pričakovali. Pri dokončni izbiri se vendarle ne gre opirati samo na ceno, ampak je bolje premisliti, s katerim materialom bomo imeli najmanj dela in katera vrata nam zagotavljajo najdaljšo življenjsko dobo. Vhodna vrata konec koncev ne kupujemo samo za leto ali dve, ampak je to dolgoročna investicija.

Preberite tudi, katere so prednosti izbire steklenih vrat!

© 25. 06. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.