Pripravite avto na pot na počitnice
| Članek je bil prebran 551 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Poletne počitnice so z vsakim dnevom bližje in marsikomu misli že pobegnejo nekam na lepše. Večina Slovencev se bo tudi na letošnje počitnice odpravila s svojim avtomobilom ali avtodomom, manjši delež pa bo šel na pot z ladjo, vlakom ali letalom. Če se na počitnice oziroma dopust tudi vi odpravljate s svojim osebnim vozilom, potem preverite, kako ga ustrezno pripraviti na pot na sanjske počitnice. Saj veste, kako se vam vedno smilijo ljudje, ki na poti proti morju ob cesti ob pokvarjenem vozilu čakajo na avto vleko. Poskrbite, da se letos to ne zgodi vam!

Večino priprave lahko opravite kar sami, če ste le malo vešči in poznate svoje vozilo. Na bencinskih črpalkah obstajajo naprave, s katerimi je mogoče na enostaven način preveriti količino tlaka v pnevmatikah. Tlak v pnevmatikah mora biti ustrezno nastavljen, saj to znatno vpliva na varnost na cesti, pomembno pa vpliva tudi na porabo goriva. Če se odpravljate na daljšo pot, po možnosti po avtocesti, je še kako pomembno, da so gume primerno napolnjene in da je tlak idealen, saj je na ta način manjša poraba, pa tudi za večjo varnost poskrbite.

Pred daljšo potjo je smiselno preveriti tudi količino olja. To storite tako, da avto parkirate na raven teren in ga nekaj časa pustite ugasnjenega. Ko se ohladi, dvignete pokrov vozila in odprete pokrovček, na katerem je narisana posodica z oljem. Merilno paličico obrišete v krpo in preverite, do kam sega olja. Če se nivo giba v označenih mejah, potem ste naredili vse, kar ste morali. V kolikor pa opažate, da je nivo olja na spodnji ali zgornji meji, ga je potrebno zamenjati ali dotočiti. To lahko storite sami, če ste tega vešči, sicer pa vozilo odpeljete do svojega avtomehanika.

Pri starejših vozilih z veliko prevoženimi kilometri se priporoča, da se vozilo pred daljšimi potmi pelje na servis k izbranemu avtomehaniku. Ta lahko preveri vse vitalne dele, ki morajo biti brezhibni, hkrati pa lahko z avtom naredi tudi krajšo relacijo, da sliši, ali vse deluje, kot mora. Takšen servis oziroma preverba, v primeru, da je z vozilom seveda vse v redu, vas bo stala mnogo, mnogo manj, kakor pokvarjeno vozilo kje v tujini, plačilo avto vleke in popravil, itd.

Pred odhodom na počitnice preverite tudi, koliko tekočine imate v posodi za brisanje vetrobranskega stekla. Tekočina za brisalce je lahko zelo pomembna in znatno pripomore k varnosti na cesti, še posebej, če se boste morda del poti peljali po bolj neugodnih vremenskih razmerah, npr. po dežju, itd.

Preverite tudi nivo hladilne tekočine – če tega niste vešči ali ne veste, kje se to pogleda, avto odpeljite k svojemu avtomehaniku. Hladilna tekočina hladi motor in je pomembna za brezhibno delujoč avtomobil, ki se ne pregreva.

Če so vaše pnevmatike že prevozile kakšno sezono, potem pred odhodom na počitnice preverite tudi, kako debel je profil pnevmatik in ali je še zadosti varen, da se boste brez težav prepeljali na morje in nazaj domov.

Za v nekatere dežele potrebujete določene dokumente, ki jih morate urediti še pred odhodom. Primer takega dokumenta je seveda zelena karta, ki jo npr. potrebujete, če potujete v Bosno in Hercegovino.

Preberite si tudi več o citroen c3 picasso ali o Citroen C5koliko staneta in kakšno opremo imata!

© 24. 05. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.