Naj vam letošnje poletje ne bo peklensko vroče!
| Članek je bil prebran 420 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

 

Tole ni članek o klimatskih napravah, s katerimi bi si ohladili svoj dom v vročih poletnih dneh, ki prihajajo, ampak bomo tokrat zapisali nekaj o sanaciji objekta (stanovanja ali stanovanjske hiše), s katerimi lahko znatno vplivamo na višino povprečnih temperatur znotraj naših domov. Čeprav se nam nekateri dejavniki pri vzdrževanju svojega doma nemara zdijo zanemarljivi, pa lahko z majhnimi posegi močno vplivamo na to, kakšno bivalno klimo bomo imeli znotraj svojega doma. Pa si poglejmo, katera dela sanacije na objektih lahko izvedemo v ta namen.

okna ajmNa novo zatesnite svoja okna

Verjeli ali ne, tudi zgolj nekaj let stara okna, pa tudi balkonska vrata in ostale zasteklitve, lahko pomenijo precejšnje temperaturne izgube oziroma vdore vročega zraka od zunaj v notranje prostore. Če so sicer okna še v dobrem stanju, potem se večina za menjavo ne odloča, saj to pomeni bistveno večji finančni strošek, kakor če okna enostavno samo obnovimo oziroma poskrbimo za nova tesnila. Obstaja kar nekaj ponudnikov oziroma podjetij, ki nudi ravno tovrstne storitve, pri čemer vam bodo znali tudi najbolj ustrezno svetovati, ali se na vaših oknih vendarle nemara bolj ne splača menjava stavbnega pohištva. Če so namreč okna starejša in imajo slabšo zasteklitev, potem tudi nova tesnila ne bodo mogla povsem in zadovoljivo rešiti težav s pregrevanjem prostorov. V nasprotnem primeru boste presenečeni nad tem, kako močno lahko vplivamo na vdore toplega zraka poleti in na temperaturne izgube pozimi že samo s tem, da poskrbimo za ustrezno zatesnitev. Zatesnitev je včasih nujna tudi že po samo nekaj letih uporabe oken, saj se okna zaradi temperaturnih razlik in ostalih vremenskih pogojev lahko povesijo, zvijejo, ukrivijo, itd., vse to pa seveda vpliva na tesnost samega okna. Če je bila prvotna montaža okna izvedena nestrokovno, prihaja do takšnega uhajanja vročega zraka v prostore lahko že neposredno po vgraditvi novih oken.

Preverite, kako uspešna so proti poletni pripeki lesena okna – več!

Zamenjajte svoje stavbno pohištvo

Pri starejših oknih, ki so bila slabo zastekljena, so majava, slabo tesnijo in so iz energetskega vidika problematična, seveda menjava tesnil ne bo naredila dosti razlike. Taka okna so dotrajana in bodo poleti pomenila pregrete notranje prostore ter nižjo kakovost bivanja, pozimi pa slabše ogrete prostore in višje zneske na položnicah za ogrevanje. Investicija v okna je običajno kar velika, ne glede na to, pa se strokovnjaki strinjajo, da je še kako pomembno, da imamo na svojem domu nameščena okna, ki so kar se da izolativna, saj je le na tak način mogoče poskrbeti za zdravo in prijetno bivalno klimo. Pred poletno vročino vas bodo nova okna zaščitila precej bolje kakor dotrajana – na ta način je namreč mogoče znižati temperaturo notranjih prostorov tudi za 2 ali več stopinje, kar občutno vpliva na bivanje v prostoru.

Namestite rolete, žaluzija ali druga senčila

Veliko lahko naredimo tudi s tem, da okna iz zunanje in notranje strani še dodatno zaščitimo – s senčili. Iz notranje strani so dobrodošle notranje žaluzije, roloji ali pa preprosto neprosojne zavese, s katerimi je mogoče notranji prostor zatemniti in ga tako dlje časa ohranjati hladnega. Iz zunanje strani pridejo v poštev polkna, zunanje žaluzije, najpogosteje pa se ljudje še vedno odločajo za rolete. Rolete so zelo dobra izbira predvsem kot zaščita pred zimskim mrazom (zelo dober toplotni izolator), poleti pa se pred vročino in neposrednim obsevanjem sonca najbolje zaščitimo z zunanjimi žaluzijami, ki sončne žarke odbijajo ter naš dom zaščitijo pred pripeko ter višjimi notranjimi temperaturami.

Preverite tudi prednosti in slabosti pvc oken!

© 24. 05. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.