Zdravo sončenje
| Članek je bil prebran 1.995 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Ker se bliža poletje in bo naša koža bolj intenzivno in več časa izpostavljena sončnim žarkom, je ključnega pomena, da kožo tudi ustrezno zaščitimo in negujemo. V nadaljevanju vam zato ponujamo nekaj nasvetov za zdravo sončenje.

zdravo sončenjeVčasih je bila zagorela polt lepotni ideal, danes pa se veliko ljudi sprašuje, do katere mere je zagorela polt še odraz zdravega sončenja in kdaj je čas, da svoje brisače prestavimo v senco. Pri sončenju oziroma nastavljanju soncu je ključnega pomena to, da pred vsakršnimi lepotnimi ideali na prvo mesto postavimo zdravje naše kože. Čez nekaj let se nam lahko prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom še kako maščuje.

Strokovnjaki so si namreč edini v tem, da so sončni žarki lahko smrtonosno nevarni. Sonce je v normalnih količinah za zdravje celo potrebno, vsakršno pretiravanje pa je tudi v tem primeru nespametno in škodljivo. Zdravo sončenje tako ne pomeni celodnevnega ležanja na plaži, prav tako ne pomeni močno porjavele polti. Čeprav so si strokovnjaki glede vprašanj o zdravem sončenju enotni, pa se število obolelih za kožnim rakom kljub temu iz leta v leto veča.

Sonca se ogibajte med 11. in 16. uro. Na soncu vselej poskrbite za ustrezno zaščito. Krema za sončenje naj ima tako visok faktor, ki zadržuje tako UVA kakor UVB sončne žarke. Kremo nanesite na svojo kožo vsaj pol ure, preden se odpravite na sonce, saj je to čas, ki ga krema potrebuje, da se vpije in nato tudi deluje. Tudi če na kremi piše, da je vodoodporna, si jo po kopanju ponovno nanesite. S tem povečate njen učinek. Pri nanosu kreme ne varčujte, saj s tem lahko vplivate tudi na učinkovitost zaščite. Poleg kreme je za popolno zaščito potrebna tudi zaščitna obleka, pokrivalo, sončna očala itd. Nega kože se naj nadaljuje tudi, ko ste s sončenjem zaključili.

© 30. 04. 2024 - RP5.si. Oglaševanje.