Zakaj bi morali uživati omega 3 in zakaj vse življenje?
| Članek je bil prebran 237 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Omega 3 uvrščamo med nenasičene maščobe oziroma maščobne kisline, ki jih naše telo potrebuje a jih ne more tvoriti samo. Če večji del nasičenih maščob vnesemo v telo z hrano živalskega izvora, pa nenasičene maščobe in še posebej, omega 3 vnašamo v telo s prehrano rastlinskega in živalskega izvora. Omega 3 kisline potrebujemo vse življenje. Potrebujejo ga  dojenčki za razvoj možganov, rast in razvoj, pripadnice nežnejšega spola pa ga potrebujejo še posebej med nosečnostjo in po porodu. Na splošno bi morali uživati omega 3 kar skozi vse življenje,  saj omogoča nemoteno delovanje celic, zmanjšuje verjetnost za srčni infarkt, deluje proti nastajanju krvnih strdkov, zmanjšuje aterosklerozo, zmanjša verjetnost pojava rakavih obolenj, upočasnjuje staranje, izboljšuje vid in ugodno vpliva na spominske funkcije. Še več o dobrih straneh uživanja omega 3 boste izvedeli na posnetku: 

Katera živila vsebujejo omega 3?

Kot že omenjeno je potrebno omega 3 maščobne kisline v telo vnesti s prehrano. Omega 3 se nahaja v nekaterih ribah (trska, slaniki, skuše, tuna, losos), listnati zelenjavi, določenih algah in semenih.

Ali zaužijete dovolj omega 3?

Četudi se ribe, listnata zelenjava in semena znajdejo pogosto na vašem jedilniku, obstaja velika verjetnost, da kljub temu zaužijete premajhno mero omega 3. Kako je to možno? Verjetno gre za slabšo pretvorbo v EPA in DHA maščobni kislini, zaradi česar slednja ne zadostuje za pokritje potreb vašega organizma.  Sočasno uživanje omega 3 in omega 6 maščobnih kislin je še en krivec za slabši izkoristek omega 3 v telesu.  Da bo količina omega 3 v vašem organizmu zadostna se priporoča uživanje omega 3 v obliki prehranskega dopolnila. Pri iskanju za vas primernega omega 3 pazite predvsem na preverjanje koncentracijskega nivoja omega 3 kislin (50% +) in še posebej na vsebnost EPA in DHA kislin. V spletni trgovini Popolna postava boste našli eno najkvalitetnejših prehranskih dopolnil z omega 3, Golden TREE Omega-3 TG kapsule,  toda najbolje, da se o tem prepričate sami.

© 24. 05. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.