Ste že opazili kakšen food truck?
| Članek je bil prebran 344 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Slovenija se v zadnjem času in še posebej po razglasitvi Ane Roš za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, vedno bolj uveljavlja kot unikatna kulinarična destinacija. Na dnevni ravni pa kulinariko približujejo ljudem projekti kot so Odprta kuhna v Ljubljani in Celju, različni festivali vezani na sezonsko dostopne sestavine (kot na primer Festival špargljev, Osmice, Dnevi tartufov, Fižolov dan idr) in food truck-i, kar bi se po slovensko prevedlo kot kuharski tovornjak,  cestno kulinarično vozilo ali hrana na kolesih. Ne glede na to kateri izraz imate raje, se verjetno  nekateri še spomnite tovornjačkov oziroma kombijev, ki so včasih vozili sladoled in zamrznjeno hrano ali pa pekovske izdelke od vrat do vrat in nase opozarjali z glasno sireno. Kuharski tovornjaki nove generacije so precej drugačni od opisanih. Ne prodajajo več mlečnih ali pekovskih izdelkov, temveč je bil ob nastanku, njihov namen ponuditi gurmansko kuhinjo ali kuhinjo restavracij višjega cenovnega razreda širši javnosti po dostopnejših cenah in tako povečati prepoznavnost restavracije in kuharskih mojstrov. Ob tovrstnih pa danes najdemo tudi kuharske tovornjake specializirane za določeno vrsto hrane, na primer burgerje.

Food truck v Sloveniji

Trend kuharskih tovornjakov je eksplodiral v ZDA in Evropi pred približno osmimi leti in je pomenil odskočno desko v karieri marsikaterega kuharskega mojstra. Kuharske tovornjake pa smo v Sloveniji  opazili šele v zadnjih dveh letih. Nekateri med njimi so se specializirani za hamburgerje, drugi pa za predstavljanje mojstrovin točno določenega kuharskega mojstra ali restavracije. Večinoma jih je opaziti na dogodkih in festivalih, največkrat poleti.

Predelava kombija v kuharski tovornjak

Food truck deluje kot premična kuhinja oziroma kuhinja na kolesih. V osnovi gre za kombi, katerega tovorni del je bil predelan v kuhinjo in opremljen s kuhinjskimi aparati. Za restavracije, ki že imajo izkušnje s kuharskimi tovornjaki je tovrstna naložba predvsem naložba v lastno promocijo in možnost pridobivanja novih strank,  obenem pa je tudi cenejša od investicije v odprtje nove restavracije na novi lokaciji.

V segmentu gospodarskih vozil primernih za predelavo v kuharski tovornjak je izredno primeren Jumper.

© 24. 05. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.