RP 5 » Prednosti vrtnega kamina
Vrtni kamin je lahko zelo lepa in tudi uporabna dopolnitev vašega vrta. Zanj se najpogosteje odločajo tisti, ki imajo radi jedi iz žara, pogosto pa se pojavlja tudi na vratih tistih, ki v vrtnem kaminu vidijo tudi njegovo estetsko vrednost. Z njim je namreč mogoče tudi iz arhitekturnega vidika lepo zaokrožiti celotno podobo vrta. V zadnjem času je vse bolj priljubljen zidan vrtni kamin, ki je zelo praktičen in tudi lep. Spodaj smo za vas zbrali samo nekaj prednosti za odločitev za vrtni kamin na vašem vrtu:
- Vrtni kamin ni potrebno zaščititi pred raznimi vremenskimi pogoji (dež, sneg, sonce, vročina, ipd.), ampak je zelo odporen na vsakršne vremenske razmere. Običajno je tak kamin sezidan iz betona ali opek, tako da je kos tudi zmrzali in ledu. Nekateri sicer take kamine v času najhujše zimske zmrzali vseeno ovijejo v zaščitno folijo, ni pa to nujno. Če je vrtni kamin del letne kuhinje, v kateri je tudi umivalnik s tekočo vodo, potem je potrebno v času, ko temperature padejo pod nič, poskrbeti predvsem za ta del – vodo je v času zime najbolje zapreti, da ne pomrznejo cevi.
- Vrtni kamin je osrednji del letne kuhinje. Nekatere družine tako v toplejšem delu leta sploh ne kuhajo v hiši, ampak svoje obede v celoti pripravljajo kar na vrtu, v letni vrtni kuhinji. To je zelo praktično, hkrati pa je na tak način notranjost hiše ves čas pospravljena.
- Vrtni kamin je zelo enostavno čistiti. Čiščenje obsega redno in sprotno odstranjevanje pepela, po vsakem pečenju v njem pa je najbolje očistiti tudi rešetke, da se na njih ne prime preveč maščobe, ki se ob naslednji uporabi nato trdovratno zažge na rešetke. Pri čiščenju je torej pomembno samo to, da ga čistimo redno.
- Vrtni kamin ima poleg uporabnosti še veliko estetsko vrednost in lepo popestri vsak vrt in dom.
- Vrtni kamin je mogoče uporabljati na raznolike načine. Tako je mogoče klasično žar pečenje (na rešetki), hrano pa je mogoče peči tudi nad odprtim ognjem (brez uporabe rešetk) ali pa jo pripraviti izpod peke (»v saču«).
- Vrtni kamin je razmeroma enostavno postaviti – potrebna je samo trda podlaga (temeljna plošča), da se kamin ne bi ugrezal. Sicer pa sama postavitev ni zahtevna in je vrtni kamin mogoče umestiti na različne konce vrta. Pozorni moramo samo na to, da kamin postavimo v ustrezni odmaknjenosti od prostora, kjer bomo obedovali (od mize), saj se sicer pri pečenju dim lahko kotali ravno v jedilni kotiček, kar ni ravno prijetno.
- Pri izbiri vrtnega kamina je mogoče izbrati med različnimi velikostmi, ki najbolje ustrezajo potrebam in prostoru, ki ga imamo na razpolago. Tako obstajajo manjša kurišča ali pa večje kamine, ki imajo še dimnik in celo pult, na katerem je mogoče odložiti in pripravljati hrano.
- Kamin je po namestitvi tudi enostavno uporabljati. Preden bi želeli začeti s peko hrane, si je vseeno potrebno vzeti kakšno uro za predpripravo (priprava drv, kurišča, kurjenje ognja, ipd.).
- Ko ga enkrat postavimo, je vrtni kamin praktično večen. Z njim ni nobenega dela ali dodatnih posegov, zato je to dobra opcija za vse tiste, ki si želijo dolgoročne in enostavne rešitve. Prav tako je glede na svoj dolgi rok uporabe tudi cenovno ugodna varianta, še posebej, če se lotimo zidanja kamina v lastni režiji.
Preberi več o tem, kako postaviti vrtni kamin.