Maribor – vreme in lega
| Članek je bil prebran 1,960 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Maribor je drugo največje mesto v Slovenije, ki leži v SV delu naše države. Maribor je prestolnica Štajerske in hkrati glavno kulturno, upravno, gospodarsko in izobraževalno središče te regije. Mesto se nahaja na preseku dveh naravnih sil – reke Drave, ki mesto deli na dva del (severnega in južnega) in poldnevniške smeri, ki pomeni prehodno pot čez Dravo, iz Graške doline v smeri Celjske kotline. Nekoč je Drava pomenila pomembno prometno pot za tovorni promet s splavi in šajkami, vzporedno z reko pa sta potekali tudi železnica in cesta. Obe, cesta in železnica, sta za razvoj mesta Maribor zelo pomembni, saj mesto povezujeta z JV in srednjo Evropo. V preteklosti se je skoraj celotno mesto razvijalo na eni ali drugi strani reke Drave, ki močno vpliva na urbanistično zasnovo, naseljevanje in tudi vreme. Od naravne lege mesta je bil torej odvisen razvoj, še zlasti gospodarski.

vreme mariborKakšno podnebje je značilno za Maribor?

Za mesto in tudi celotno regijo je značilno subpanonsko podnebje. Gre za zmernocelinsko podnebje, ki je značilno za vzhodno Slovenijo. Subpanonsko podnebje pomeni, da letno pade povprečno nekje med 800 in 1000 mm padavin. Za to podnebje je značilen subkontinentalni padavinski režim. Aprila so povprečne temperature približno enake ali nekoliko višje od oktobrskih. Za tak tip zmerno celinskega podnebja, ki je značilen za pretežen del Slovenije, so značilne tudi mrzle zime, kjer je povprečna temperatura v najhladnejšem mesecu pod nulo. Poleg mrzlih zim so za Maribor značilna precej topla poletja. Sicer je normalna povprečna temperatura zraka na letni ravni9,4 stopinj Celzija. Ker gre za zmerno podnebje, ni občutnih in velikih nihanj pri letnih povprečnih temperaturah. Najhladnejši mesec je običajno januar, ko so temperature okoli -1,3 stopinje Celzija. Najbolj visoke so temperature v mesecu juliju, ko je povprečna temperatura okoli 20 stopinj (19,7). Po razmeroma mrzlih zimah, pomladi pridejo zelo zgodaj, poletja so pogosto zelo vroča, jeseni pa običajno precej tople. Zaradi ugodne klime, na tem področju uspeva tudi bogata vinorodna tradicija.

Vreme Maribor

Kot že omenjeno zgoraj, letno v Mariboru pade okoli 1050 mm padavin. Največ padavin pade v spomladanskih in zgodnje poletnih mesecih (maja, junija in julija). Jeseni, ko si sicer obetamo največ padavin, so v Mariboru razmeroma suhe. Mesto se ponaša z obilico sonca in velja za sončno mesto. Tako naj bi bilo v mestu na leto kar 266 dni sonca, za razliko od Ljubljane, pa je Maribor tudi mesto, kjer ne boste pogosto videli megle. Meglene dneve pričakuje le v novembrskem in decembrskem času, sicer pa se lahko nadejate jasnih in sončnih dni. Glede na to, da se tik ob Mariboru nahaja tudi priljubljeno smučišče (Mariborsko Pohorje), je to dober podatek tudi za vse tiste, ki radi smučate, deskate na snegu, se sankate, tečete na smučeh ali kako drugače uživate na belih strminah. Zaradi svoje lege v bližini smučišča, Maribor v zimskih mesecih privabi tudi številne smučarje in druge ljubitelje snega od drugod.

Za več natančnih informacij o vremenu v Mariboru, ali če si želite ogledati radarsko animacijo morebitnih padavin, pa si oglejte stran ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje).

Preberite si tudi o vplivu sonca na človeka in kakšno naj bi bilo zdravo sončenje!

© 25. 06. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.