Kje naj domuje spletna stran?
| Članek je bil prebran 342 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Iskanje ‘doma’ za spletno stran je izziv, s katerim se soočite takoj, ko se jo odločite registrirati. Po  izbiri imena in izbiri končnice domene je potrebno poiskati še strežnik, na katerem bo vaša spletna stran lahko (proti plačilu) domovala oziroma bila shranjena.

Kaj sploh pomeni gostovanje?

Gostovanje spletne strani se torej nanaša na zakup prostora na internetnem strežniku ponudnika spletnega gostovanja.

Gostovanje spletnih strani je lahko sicer tudi brezplačno (kot je to v primeru gostovanja spletne strani na WordPress-u), a lahko odsotnost lastne domene v določenih okoliščinah izpade neprofesionalno ali pa celo vzbudi nezaupanje. Pri izbiranju za vas primernega gostitelja lahko med seboj primerjate različne ponudnike glede na število spletnih strani, ki jih lahko pri njih registrirate, število domen, število e-poštnih predalov, ki jih lahko odprete ter strošek gostovanja.  Ne nazadnje pa preverite tudi reference posameznih ponudnikov, saj nekateri izstopajo po svoji odlični podpori uporabnikom.

Kakšno je optimalno trajanje gostovanja?

Če vaša spletna stran že ima svojo domeno in bi le-to radi prenesli na novo, omogočajo nekateri ponudniki tudi brezplačen prenos gostovanja. Ko se odločite in izberete ponudnika registracije domen vam bo slednji ponudil možnost zakupa gostovanja za različna časovna obdobja (na primer za eno leto, dve leti, pet let itd). Če le imate možnost registrirajte vašo domeno za več let, saj vam tako na kratki rok ne bo potrebno skrbeti za podaljševanje. V kolikor pa bi se zgodilo, da po izteku obdobja registracije domene le -to pozabite podaljšati, bi to pomenilo, da vaša spletna stran ne bo več  vidna na medmrežju in da je tudi iskalniki ne bodo zaznali. V tem primeru boste imeli približno mesec dni časa, da domeno podaljšate. Po nakupu domene in spletnega gostovanja vam bo izbrani ponudnik na e-mail poslal podatke za dostop do strežnika in navodila za postavitev kode vaše spletne strani na novi strežnik, s čimer bo vaša spletna stran pričela svoje gostovanje.

© 24. 05. 2018 - RP5.si. Oglaševanje.